התזונה הסינית היא חלק בלתי נפרד מן הרפואה הסינית.
באמצעות תזונה מתאימה ניתן להזין ולרפא את הגוף.
ישנם עקרונות בסיסיים לתזונה בריאה המתאימים לכולם אך לכל אחד מאיתנו תזונה מסויימת המתאימה לו. בעת מחלה או חוסר איזון ניתן, באמצעות התזונה הסינית, להשיב האיזון על כנו או לעזור לריפוי המחלה.
על בסיס אבחון מעמיק ותשאול שנערך למטופל הסוקר הן את הקונסטיטוציה של המטופל הן את מצב בריאותו, מצבם האנרגטי והפיסיולוגי של האיברים וזרימת הצ'י בגופו, יותאם לו תפריט ייחודי אישי.
על פי הפילוסופיה הסינית לכל סוג מזון אותו אנו אוכלים אנרגטיקה מסויימת המשפיעה על הגוף. סוגי מזונות שונים משפיעים על איברים שונים. כך גם הטמפרטורה של המזון המשפיעה על טמפרטורת הגוף. טעמי המזון (חריף, חמוץ, מר, מתוק, מלוח) גם הם משפיעים על האיברים הפנימיים בדרכים שונות ועל זרימת האנרגיה בגוף בכיוונים שונים. מכאן יכולים המזונות השונים לגרום למחלות שונות ולהפך, להפוך לכלי תרפויטי בעל יכולת ריפוי גבוהה ביותר.
על פי התזונה הסינית ישנם מזונות הנחשבים יין וישנם מזונות הנחשבים יאנג. ישנם מזונות השייכים לאלמנטים השונים בתיאוריית חמשת האלמנטים (אש, אדמה, מתכת, מים ועץ).
תזונה בריאה היא כזו המשלבת מזונות יין ויאנג ומזונות שונים מכל האלמנטים, והכל בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל.
לכל מזון טמפרטורה ייחודית מבחינה אנרגתית. ישנם מזונות חמים, ניטרליים, קרירים או קרים. אנרגיית המזון נקבעת על פי השפעתו על הגוף ולא על פי הטמפרטורה בה המזון נאכל.
חמשת הטעמים - חריף, מלוח, מתוק, מר וחמוץ משפיעים בהתאמה על חמשת האלמנטים.
הטעם החריף - מזונות כגון ג'ינג'ר, קינמון, בצל, שום, פלפל שחור, עלי חרדל ועוד. הטעם החריף שייך לאלמנט המתכת ומשפיע על הריאות.
הטעם החריף מניע ומפזר את האנרגייה בגוף לכוון החוץ. עוזר להורדת חום הגוף ולטיפול בהתקררויות, פיזור ליחה ולחות, מגרה הפרשת מיצי מרה, מניע צי ודם, ממריץ את העיכול, משפר ספיגת מזון, מקל על נפיחות וגזים, משמיד פרזיטים במערכת העיכול.
הטעם החריף מומלץ לאנשים הסובלים מליחה והצטברויות נוזלים בגוף, מעודף משקל, עייפות, כבדות ואינו מתאים לאנשים חסרי שקט ועצבניים.
הטעם המלוח - מזונות כגון אצות, מלח, מיסו, צדפות.
משויך לאלמנט המים, משפיע על הכליות. הטעם המלוח כשהוא נצרך במידה, מרכך נוקשות בגוף ונפיחות של שרירים או בלוטות. מזין בנוזלים את הגוף, מגביר את תפקוד מערכת העיכול, מנטרל רעלים, טוב במצבי עצירות, טוב לטיפול בדלקות (חניכיים, גרון, סינוסים ועור).
הטעם המתוק - מזונות כגון אורז, סויה, גריסים, תפוח, גזר ועוד.
משוייך לאלמנט האדמה, משפיע על הטחול. כאן המקום להדגיש כי הטעם המתוק בהקשר זה אינו מזון שהוסף לו סוכר מתועש אלא מזונות שהאנרגטיקה שלהם הינה מתוקה באופן טבעי. הטעם המתוק מזין ומחזק צ'י ודם, מחזק מערכת חיסון, מלחלח את הגוף במצבי יובש, נוגד כאב, מנטרל רעילות, מיטיב עם מצבי חולשה ועייפות.
הטעם המר - מזונות חסה, צנון, סלרי, קליפות אשכולית, תבלינים חריפים ועוד. משויך לאלמנט האש ומשפיע על הלב.
הטעם המר מכוון את אנרגיית הגוף כלפי מטה והוא בעל יכולת ריקון וקירור הגוף. מטפל במצבים של דלקות וזיהומים. מרוקן את המעיים במצבי עצירות, מנקה שומנים וכולסטרול השוקעים בעורקים ולכן טוב לטיפול בכולסטרול ויתר לחץ דם. הטעם המר מומלץ לאנשים עם עודף משקל, בצקות ולחות.
הטעם החמוץ- מזונות כגון לימון, אגס, ליצ'י, שעועית אזוקי, עגבנייה ועוד.
הטעם החמוץ משויך לאלמנט העץ, משפיע על הכבד.
הטעם החמוץ סופח ומכווץ את האנרגיה פנימה לתוך הגוף, שומר שלא יהיו דליפות של נוזלים בגוף כגון דליפות שתן, הזעת יתר, שלשול, צניחות רחם וטחורים. עוזר לכבד להתמודד עם סינון הרעלים והשומן המצטברים בו. מסייע בעיכול ובבעיות מרה, חיזוק מערכת החיסון, ניקוי הכבד, שיפור ספיגת מזון וויטמינים כגון ברזל, מסייע לתפקוד בלוטת התריס.
על מנת להתאים למטופל תפריט אישי בעל יכולת הריפוי החזקה ביותר עבורו, יאבחן המטפל, בין היתר, האם המטופל הינו טיפוס קור או חום, יובש או לחות.
לטיפוס המאופיין בלחות יהיו לרוב סימפטומים כגון: נקודות חן רבות, נטייה להשמנה או בצקתיות, עור שמנוני, נטייה לנזלת וליחה, פעצונים, צואה רכה בד"כ, כולסטרול גבוה, כבד שומני וכיוצ"ב.
לטיפוס המאופיין ביובש יהיו לרוב סימפטומים כגון : עור יבש ודק, מבנה גוף קליל ורזה, יובש בכפות הרגליים, תחושת יובש בפה, רגישות לרעשים וגירויים סביבתיים, צואה נוטה ליבשה וקשה, נטייה לאנמיה, צפרניים מחורצות, כמעט ולא מזיעים וכיוצ"ב.
לטיפוס המאופיין בחום יהיו לרוב סימפטומים כגון: סלידה מחום, רצון להתקרר, עור פנים אדמדם, ריח גוף חזק, נטייה לפצעים בפה (אפטות), דימום מהאף, נטייה לאקנה, עצבנות, תיאבון רב, צרבות, אוהבים לשתות מים קרים, צמאים בקלות, כשחולים יש חום גוף מדיד גבוה והמחלה חזקה.
לטיפוס המאופיין בקור יהיו לרוב סימפטומים כגון: תחושת קור בכפות ידיים ורגליים, עור פנים חיוור, שתן רב, נטייה לעייפות, נטייה לצואה רכה, נטייה לגזים בעיכול, אוהב את שעות הבוקר, משיעה לממריצים כגון קפאין, סוכר, לא אוהבים לשתות מים קרים, לא מזיעים הרבה, מצטננים בקלות, תת פעילות בלוטת התריס.
כמובן שישנם שילובים שונים של טיפוסים. כך לדוגמא, מטופל שמאופיין בקור וביובש- התפריט שלו יכלול מזונות חמים ולחים יותר.
מטופל המאופיין בחום ולחות- התפריט שלו יכלול מזונות קרים יותר ויבשים.
המלצות כלליות להרגלי אכילה בריאים על פי התזונה הסינית:
מלבד התאמת תפריט אישי אשר יהווה חלק מן הטיפול והריפוי של הגוף, ישנם עקרונות כלליים להם מייחסת התזונה הסינית חשיבות רבה:
יש לאכול באופן מאוזן לאורך היום כאשר לארוחת הבוקר חשיבות רבה והיא נותנת אנרגיה לגוף למשך כל היום. בשעות הבוקר מערכת העיכול בשיאה על פי הפילוסופיה הסינית והיא נחלשת לקראת הערב והלילה. לכן לא מומלץ לאכול הרבה בשעות הערב המאוחרות ולפני השינה. אכילת לילה מחלישה את הצ'י בגוף.
חשוב לאכול ארוחות קטנות במשך היום ולא להכביד כמויות מזון גדולות בבת אחת כך שצ'י הקיבה יועל לעכל את המזון בקלות ולא ייחלש.
חשוב בעת האוכל להיות מרוכזים אך ורק באכילה ולא במחשב, טלפון, טלוויזיה ועוד. כל פעולה נוספת בעת האוכל מקשה על מערכת העיכול.
חשוב להיות נינוחים ורגועים בעת האכילה. בזמן מתח רמות הסוכר עולות, חומציות הקיבה משנתה ותהליך העיכול נחלש.
חשוב ללעוס היטב את המזון. ככל שהמזון לעוס יותר כך נדרש פחות צ'י בקיבה לעיכול.
בזמן הארוחה לא מומלץ לשתות שתייה קרה. בזמן העיכול הקיבה מתחממת על מנת לפרק טוב יותר את המזון וכאשר אנו שותים שתייה קרה אנו למעשה מקררים את הטמפרטורה בקיבה ופוגעים בתהליך העיכול.
יש להמנע ככל האפשר מאכילת מזונות המכילים סוכר, חומרים משמרים, חטיפים ולהרבות במזון טרי ובבישול ביתי.
כל ההמלצות לעיל אינן מחליפות התאמת תפריט אישי על פי אבחנה ספציפית של מטפל מוסמך.
Commentaires